Uitgelichte verhalen

Marijke- Onbekend

Huren, of kopen? Woningzoekenden die vooral op de prijs letten, zullen wel eens kunnen uitkomen op een huurwoning. Bij elkaar opgeteld zijn de huren de afgelopen twee jaar met ruim 9 procent gestegen. Dat komt door het kabinetsbeleid, zegt de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes.

Tot 2013 stegen de huren mee met de inflatie. (ik zie overigens dat de huren al veel langer fors harder stijgen dan de inflatie). Minister Stef Blok van wonen is in mijn ogen een regelrechte oplichter, inclusief afleidingstactieken zoals alleen al de naamgeving, het is de huurder die elk jaar 4% (de armste huurders) tot 6% huursverhoging krijgen, heel ver boven inflatie, omdat de VVD de partij is met 1 principe: kosten wat het kost en met enorm veel kunst en vliegwerk de hypotheeksubsidie in stand houden, met enorme risico’s op de lange termijn waarschuwen alle internationale organisaties en binnenlandse deskundigen, huurdersverenigingen en coöperaties. Engnek Blok heeft die regeling in 2013 verruimd. en het geld vloeit van de huurders naar de staat en van daar naar de hypotheeksubsidie met ondanks de lage rente nog steeds 15 miljard per jaar (1,5 gaat naar de armste der armste huurders).

Afhankelijk van het inkomen mogen de huren tot 4 procent BOVEN het inflatieniveau stijgen. Daardoor stegen de huren in 2013 gemiddeld met 4,7 procent en vorig jaar met 4,4 procent.

Huurders draaien op voor heffing

In de sociale huursector was de prijsstijging net iets groter dan in de vrije sector. Woningcorporaties doen dat niet omdat ze zoveel mogelijk geld uit de huurders willen persen, verzekert Tonny Dijkhuizen, woordvoerder van Aedes. Hij wijst naar de verhuurdersheffing van 1,7 miljard euro die de corporaties moeten betalen. Of de huurders opdraaien voor de heffing van Blok? Het antwoord van Dijkhuizen is even kort als duidelijk. “Ja.”

“Corporaties proberen de huurverhoging zo veel mogelijk te voorkomen”, zegt Dijkhuizen. “Door eerst te kijken hoe zij zelf kunnen bezuinigen. Zo kunnen zij snijden in personeelsbestand, woningen verkopen en minder investeren in nieuwbouw en renovatie.”

Steeds groter deel inkomen gaat naar woonlasten De belangenvereniging voor huurders, de Woonbond, wijst eveneens nadrukkelijk naar het kabinet. Gisteren begon de bond de campagne ‘Blokkeer de huurverhogingen’ omdat zij vrezen dat de forse huurstijging ook dit jaar doorzet. Daarmee zou het gat tussen de inflatie en de huurstijging ongekend groot worden. De inflatie zegt iets over de loonstijgingen en hoogte van de uitkeringen. Gevolg is dat huurders een steeds groter percentage van het inkomen moeten uitgeven aan woonlasten.

Dat is terug te zien in cijfers van het research- en adviesbureau Rigo. Door de hogere huren kwam 28 procent van de huurders in 2013 in de problemen. Zij hielden nauwelijks geld over voor de dagelijkse boodschappen. Rigo spreekt van 724.000 huurders in de ‘gereguleerde huursector’. Dat is de sector met huurwoningen onder de 700 euro per maand.

Steeds meer mensen uit huis gezet, het is een maffiabende die VVD en ook Ollongren D66 in Den Haag! Maffia style extortion… Men staat erbij en kijkt ernaar terwijl de koophuizenzeepbel straks ontploft, maar die huren niet meer terug worden gedraaid!!! Oh wat ben ik al 15 jaar kwaad op de jacht op de huurders!!! Ik kan mezelf niet meer in bedwang houden straks en rijd met mijn tractor bij betrokken partijen naar binnen. Wie niet luisteren wilt moet maar voelen! Proletariaat aller landen verenigt u!

Crista- Onbekend

Na een relatie van 14 jaar, hebben mijn partner en ik besloten om uit elkaar te gaan. Maar dit is inmiddels 2 jaar geleden en we wonen nog onder 1 dak. Omdat wij 6 jr geleden waren verhuisd, zijn er te weinig inschrijfjaren om een woning te vinden. Ik heb de huidige woning op mijn woonduur jaren gekregen dus is mijn ex meteen op zoek gegaan, maar tevergeefs. Ik begrijp dat er niet meteen een oplossing voor iedereen is, maar de regels zoals die er nu zijn, zijn echt onmogelijk. Hij heeft afgelopen tijd op medisch vlak flink te verduren gehad, maar ook daar is geen begrip voor en urgentie zit er dan ook niet in ondanks brief huisarts en ziekenhuis.. Dit brengt veel onrust en stress, wat beide geen goed doet. Ondanks dat je bij 3 woonbedrijven van de Wooncompagnie staat ingeschreven, kan er niks geregeld worden. Mijn ex hoeft niet in Purmerend en wil ook wel in een dorp wonen, als hij maar rust heeft, maar helaas. De punten kunnen niet gekoppeld worden. Dus hoe nu verder?

Anoniem

Ik woon nu 9 jaar in mijn huidige woning. Ik woon samen met partner en 4 kinderen. Het huis is kleine 4kmr woning op 3 hoog. Er zit schimmel en vocht op de muren. Slecht onderhoud. Ik sta nu bijna 10 jaar ingeschreven maar nooit een huis aangeboden gekregen.

Conny- Onbekend

Mijn dochter van 28 heeft samen gewoond maar is thuis komen te wonen omdat relatie gestrand is. Ze staat ingeschreven maar wacht nu bijna 2 jaar en depressief omdat ze voorlopig bij ons zal moeten blijven wonen…

Tom- Amsterdam

Ik moest mijn studentenwoning uit na mijn studie. Ik heb een vorm van autisme.

Met tijdelijke arbeidscontracten valt in de regio Amsterdam geen huurwoning te vinden. Ondertussen is de druk om je studie af te ronden erg groot.  Je studeert bijtijds af. Vervolgens baan verloren. Bij huisjesmelker moeten wonen. Zonder Adres ben je immers niets in Nederland. Vervolgens vanwege actie naar de huurcommissie onder geweld het huis uit gezet. 

Dus dakloos zonder  uitkering of adres, je pakt elke baan aan om verdere problemen te voorkomen. Dat werkt niet met dakloosheid en autisme, dus de problemen verergeren.  Uiteindelijk na 8 jaar wachten een krappe sociale huurwoning kunnen krijgen. Ik weet echter niet hoe ik hier een gezin kan opbouwen in de randstad.  Het verhaal is nog niet af…, maar ik hoop dat er eindelijk eens wat actie in de politiek gaat komen.

Maurice- Onbekend

Nu al 2,5 jaar woningzoekend. Ik zit net boven de inkomensgrens en heb dus geen recht op een sociale huurwoning. Via de particuliere markt word er weinig aangeboden, en als er iets word aangeboden springen er honderden mensen op. Ik word nooit uitgenodigd voor een bezichtiging, de eigenaar/investerdeerder geeft voorkeur aan tweeverdieners, en ik als alleenstaande vader kom niet in aanmerking. Na 2,5 jaar is de conclusie dat ik geen huurwoning kan krijgen. De enige oplossing voor nu is of minder gaan werken cq minder verdienen, of helemaal de baan opzeggen zodat ik aanmerking kan komen voor een sociale huurwoning.

Jeroen- Onbekend

Ik ben bijna 42 jaar en ik woon nog steeds in mijn studentenwoning. Dit is een studio die ik deel met 2 huisgenoten. Ik heb een vaste baan bij een bank en verdien iets meer dan 40.000 per jaar. Daar kan ik prima van leven maar een woning kopen is niet te doen voor mij. Dat heeft deels te maken met een studieschuld die ik nu nog heb en deels met een zwaar overspanning woningmarkt. Ik zou dolgraag iets kopen maar in het segment waarin ik zoek (tot EUR 200.000) kom ik er niet tussen. Als er een bezichtiging is, dan sta ik met 50 belangstellenden in 1 woning. Huren in e particuliere sector is ook geen optie. Dan ben je al gauw de helft van je salaris kwijt aan woonlasten. Ik beschouw de kans dat ik de komende jaren een woning kan kopen als vrij kansloos. Hopelijk neemt de overheid dit probleem eindelijk eens serieus. Het is bijna om moedeloos van te worden.

Ramon- Onbekend

Ik ben van middelbare leeftijd, alleenstaand en eigenlijk altijd ook geweest. Ik moest noodgedwongen verhuizen vanuit Utrecht (20 m2). Ik wilde graag een klein, simpel en overzichtelijk huis wat makkelijk bij te houden is, maar mijn uitkering was net iets te hoog. Daarom mocht ik niet in het kleine seniorenhuisje aan de overkant van mijn huidige woning wonen (‘want dat was niet eerlijk’ is me letterlijk gezegd…), maar kreeg ik een rijtjeshuis van 3 verdiepingen met drie ruime kamers van in totaal zo’n 90/100 m2 met voor- (20) en achtertuin (30 m2) en schuur. Ik zit dus in m’n uppie in een huis wat geschikt is voor een gezin van 4 á 5 personen…

 

Even voor de duidelijkheid: Ik klaag niet, ik zit hier prima, maar efficiënt is het natuurlijk niet. Het seniorenhuisje aan de overkant van de straat (nota bene) is destijds enige maanden later betrokken door een jonge vrouw met kind… Overigens woont er een straatje verder bij mij eenzelfde persoon als ik: alleenstaand, middelbare leeftijd, in eenzelfde huis, enige tijd na mij hier komen wonen.

 

Die sociale huurregels zijn hier debet aan: Je bent verplicht een huis te betrekken wat in lijn is met je inkomsten, ondanks dat dat niet strookt met je  behoeften.

Rachid- Onbekend

Ik sta al jaren ingeschreven als woning zoekende, op het moment woon ik samen en 2 kids in een 3 kamer appartement. Ik ben een alleen verdiener en volgens de staat verdien ik teveel voor een sociale huurwoning. Dit kan zo niet verder Nederland!!! Pak de huidige wooncrisis aan en bouw betaalbare  woningen.

Sunny- Onbekend

Moeder van 4 kinderen. Laag inkomen. Woont in een 2 kamer appartement. Staat bijna 10 jaar ingeschreven op woonnet en kan nog steeds geen woning vinden voor mij en mijn 4 kinderen. Je moet een hoge inkomen hebben om in aanmerking te komen voor een 4+ kamer woning of eengezinswoning die boven 722euro kost, waar je ook geen huurtoeslag voor krijgt. Woningbouw bouwt alleen maar kleinere woning waar grote gezinnen met een laag inkomen niets aan hebben.

pagina 1      <

2

>      pagina 3

#IKWILEENHUIS

 

Om de woningnood aan te pakken is er veel geld nodig. Woningcorporaties betalen dit jaar 1,7 miljard (!) euro aan verhuurderheffing, een soort huurdersbelasting voor sociale huur. Dit geld màg niet onttrokken worden aan de woningmarkt, maar moet gebruikt worden voor nieuwbouw, onderhoud en verduurzaming. Daarom komen de Woonbond en de woningcorporaties in actie.

#IKWILEENHUIS is een initatief van de Woonbond en diverse woningcorporaties in Nederland.